Impacte de la nostra activitat a Espanya
CaixaBank aporta valor econòmic a l’economia tant a través de la seva activitat financera com de manera indirecta –a través de la seva despesa en proveïdors– i a partir de l’efecte que té la despesa dels salaris dels seus empleats i els dividends rebuts pels accionistes i de l’activitat que generen les empreses i autònoms que finança.
Així mateix, l’entitat considera el seu deure contribuir a les finances públiques, a partir d’una política fiscal que respon als principis de responsabilitat, prudència i transparència.
GENERACIÓ D’OCUPACIÓ
El banc és una font important de generació de feina:
- Directa, amb els seus 36.972 empleats.
- Indirecta, amb 32.438 llocs de treball generats a través de l’efecte multiplicador de les seves compres a proveïdors.
- Induïda, derivada de la compra de productes i serveis per part d’empleats i proveïdors i del finançament als clients.
Així mateix, col·labora des de la xarxa d’oficines en la difusió als seus clients del programa Incorpora de l’Obra Social ”la Caixa” per a la inclusió laboral de persones en risc d’exclusió. Més de 10.800 empreses estan adherides al programa, el qual ha generat més de 30.000 oportunitats de feina durant l’any.
CONTRIBUCIÓ DE CAIXABANK A L’ECONOMIA ESPANYOLA
Aportació directa
i indirecta
al PIB espanyol
7.511
milions d’euros
(0,65% sobre el PIB)
Pagaments a proveïdors
1.715
milions d’euros
(98,5% nacionals)
Contribució tributària
1.941
milions d’euros
Impuls de l’activitat
econòmica i empresarial
CaixaBank manté la seva vocació de servei al sector productiu i a les famílies i treballa per impulsar la innovació i l’emprenedoria.
AUTÒNOMS I EMPRESES
Durant el 2017 ha augmentat un 16% el crèdit a empreses (sense tenir en compte els préstecs a grans corporacions), i la quota de mercat se situa en el 15% (+81 punts bàsics vs. 2016).
Així mateix, CaixaBank ha continuat reforçant les seves propostes de valor especialitzades.
Per segments clau, a través de:
- Llançament de la proposta de valor Hotels & Tourism, amb un equip i una oferta especialitzats en el mercat turístic. La producció de crèdit ha pujat a 1.500 milions d’euros el 2017.
- Servei BusinessBank, especialitzat en petites empreses i emprenedors amb els quals comparteix una actitud innovadora i en el qual s’ofereix un espai amb despatxos que faciliten el coworking i que estan dotats amb les tecnologies més avançades.
- DayOne, una nova línia de negoci dissenyada per acompanyar les empreses tecnològiques i
innovadores mitjançant productes exclusius i serveis financers fets a mida.
Amb un model d’atenció consolidat
- Model de visita a través de l’aplicació Go Business.
- Model d’atenció on-line d’Especialistes de Productes de Finançament i Serveis, Comerç Exterior i Tresoreria.
Mitjançant nous productes transaccionals i de finançament
- Factura Express, solució de finançament de factures.
- Crèdit stock per al finançament a concessionaris, amb una inversió de 96,8 milions d’euros.
- Línia BEI PIMES i Midcaps 2017 per al finançament de projectes d’inversió i de circulant.
- Línia BEI AgroBank 2017, destinada a facilitar el finançament de projectes d’inversió i necessitats de circulant a pimes i midcaps del sector agropecuari.
A través de serveis innovadors i d’alt valor afegit
- Índex CaixaBank d’Internacionalització Empresarial (ICIE), que permet consultar als clients la facilitat de fer negocis en altres països.
- Plataforma on-line Opportunity Network, que facilita el contacte comercial d’empreses.
- App AgroBank, que ofereix notícies relacionades amb el sector agrari (novetats sobre la cotització de llotges, esdeveniments i congressos, entre d’altres).
- Subscripció d’un conveni de col·laboració entre Barcelona Tech City i MicroBank per impulsar l’activitat emprenedora en el camp de la innovació digital i tecnològica.
Dels autònoms espanyols
33,1%
De les empreses espanyoles
48,0%
(1-100 milions d’euros
de facturació)
Operacions noves concedides
79.783
FINANÇAMENT A EMPRESES
Operacions noves concedides
251.928
10
anys de Banca d’Empreses
MicroBank
MicroBank, el principal banc social especialitzat en microfinances d’Europa, es dirigeix als segments de població les necessitats financeres dels quals no estan prou cobertes.
- Opera des del 2007, a través de la xarxa d’oficines de CaixaBank, per promoure l’activitat productiva, la creació de llocs de treball, l’autoocupació, el desenvolupament personal i familiar i la inclusió financera.
- Disposa d’una àmplia oferta de microcrèdits adaptats a les necessitats d’emprenedors, microempreses, persones i famílies. Així mateix, ofereix serveis bancaris bàsics i gestiona l’activitat del Mont de Pietat, que facilita préstecs pignoratius a través de quatre oficines especialitzades.
El 2017, MicroBank ha seguit potenciant les línies d’activitat dirigides als col·lectius socialment més vulnerables, amb l’objectiu de facilitar recursos que ajudin a generar oportunitats i contribueixin a millorar la seva qualitat de vida. Entre els quals:
- Els microcrèdits provinents d’acords amb entitats col·laboradores: ofereixen finançament a emprenedors i els faciliten l’accés a suport tècnic i assessorament a través de 592 entitats col·laboradores.
- Els Microcrèdits Confiança: financen la cobertura de necessitats bàsiques i familiars de persones en situació d’exclusió social severa, les quals, a més, reben suport a través de grups d’ajuda mútua.
- Els Préstecs Màster Erasmus+: perquè estudiants universitaris sense ingressos ni garanties puguin finançar els seus estudis de màster en un altre país europeu, i no comencin a pagar fins a un any després de finalitzar els estudis.
- El programa d’Educació Financera: per a persones que vulguin rebre formació que els ajudi a millorar l’administració del seu pressupost familiar, conèixer millor els productes i serveis bancaris bàsics i prevenir el sobreendeutament.
21.131
Microcrèdits
per a emprenedors i negocis concedits durant l’any
29.029
Llocs de treball creats
gràcies als microcrèdits per a emprenedors i negocis
PREMIS EMPRENEDORXXI
Els Premis EmprenedorXXI identifiquen, reconeixen i acompanyen les empreses innovadores de nova creació amb més potencial de creixement a Espanya. Aquests premis es concedeixen a través de Caixa Capital Risc i d’acord amb l’Empresa Nacional d’Innovació, ENISA.
Des de la seva creació el 2007, en el marc dels Dies de l’Emprenedor que se celebren arreu d’Espanya, s’han invertit 4,28 milions d’euros en premis i accions d’acompanyament i s’ha generat una comunitat de 289 guanyadors.
l setembre del 2017 va tenir lloc l’XI edició, amb la xifra de 701 participants, els guanyadors de la qual es coneixeran al març del 2018.
El 87% de les empreses guanyadores dels premis EmprenedorXXI continuen actives i la majoria tenen una clara presència internacional