El sistema de govern té com a objectiu garantir la gestió sana i prudent del Grup.
A CaixaBank, la gestió i el control de l’entitat estan distribuïts entre la Junta General d’Accionistes, el Consell d’Administració i les seves comissions.
Estructura de gestió i control de CaixaBank
Junta General d'Accionistes
Consell d'Administració
El 2017 s’ha progressat en la implantació de les millors pràctiques del govern corporatiu, entre altres aspectes, amb l’augment del nombre de consellers independents i amb el nomenament d’un conseller coordinador, al qual se li han atribuït les facultats següents: presidir el Consell d’Administració en absència del president i dels vicepresidents; fer-se ressò de les preocupacions dels consellers independents; mantenir contactes amb inversors i accionistes per conèixer els seus punts de vista, en particular, en relació amb el govern corporatiu de la societat; i coordinar el pla de successió del president.
Addicionalment, s’ha dut a terme la modificació dels Estatuts Socials i del Reglament del Consell per limitar el nombre de consellers dominicals que poden representar un mateix accionista (sense perjudici del dret de representació) i es reforça el paper dels consellers independents. Això últim té lloc tant mitjançant l’augment de la presència d’aquests consellers en les diferents comissions del consell com en la prohibició de la participació dels consellers dominicals que representen un mateix accionista en els acords de proposta i nomenament dels consellers independents.
Consell d'Administració
El Consell és el màxim òrgan de decisió, excepte en les matèries reservades a la Junta General.
Vetlla perquè el Grup respecti la legislació vigent, compleixi les seves obligacions i contractes de bona fe, respecti els usos i bones pràctiques dels sectors i territoris on exerceixi la seva activitat, i observi els principis de responsabilitat social addicionals acceptats voluntàriament.
- Màxima puntuació en l’ISS QualityScore: millor classificació entre els comparables domèstics
- Nomenament d’un Conseller Coordinador
- Una acció, un vot
- Protecció dels accionistes minoritaris
- Foment de la participació informada
- Separació de funcions entre President i Conseller Delegat
- Augment de la presència de consellers independents i de dones en el Consell
- Separació total del Consell de la Fundació Bancària “la Caixa”
Consell d’Administració
A 31 DE DESEMBRE DE 2017
Les millors pràctiques de bon govern
CaixaBank manté entre les seves prioritats estratègiques la de ser reconegut com un referent per les seves pràctiques de govern corporatiu.
En aquest sentit, compleix la normativa vigent en la matèria i, a més, de manera voluntària, la major part de les 64 recomanacions del Codi de Bon Govern per a societats cotitzades de la CNMV. Concretament, en compleix 57 de manera íntegra i, parcialment, 4 d’acord amb el detall següent:
- La 5, ja que es va aprovar en la JGA 2016 una delegació que permet al Consell emetre accions a exclusió del dret de subscripció preferent, excloent-ne la limitació de no superar el 20% del capital social.
- La 10, atès que les regles de votació per a una possible proposta d’acord en la Junta General d’Accionistes formulada per accionistes no són les mateixes que per a les propostes formulades pel Consell.
- La 27, perquè les delegacions per a les votacions en seu del Consell, quan n’hi ha, es fan sense instruccions específiques perquè es considera millor pràctica.
- La 31, perquè CaixaBank no fa diferència entre els membres del Consell a l’hora d’establir requisits per incloure una nova proposta a l’ordre del dia de les seves reunions.
- Cal indicar que una de les recomanacions no es compleix perquè no és aplicable, ja que a Espanya, de les societats que integren el Grup CaixaBank, només cotitza el banc mateix. Això no obstant, cal esmentar que dins del Grup CaixaBank hi ha una altra societat cotitzada, però els valors de la qual estan admesos a cotització a Portugal (Banc BPI, SA, amb el qual CaixaBank ha signat un Protocol Intern de Relacions). Les dues recomanacions restants, la 13 i la 62, s’expliquen. La 13, perquè el Consell té un nombre de membres superior al suggerit, atesos els seus antecedents, particularitats i exigències normatives. I la 62, perquè les accions lliurades als consellers executius com a part del seu bonus anual tenen un període de retenció de 12 mesos, sense cap altre requisit després d’aquest període.
PERFIL DELS MEMBRES DEL CONSELL*
Per a més informació, consulteu l'Informe Anual de Govern Corporatiu de CaixaBank, disponible a www.caixabank.com
COMITÈ DE DIRECCIÓ
A 31 DE DESEMBRE DE 2017
del Consell