El 2016 l’economia espanyola consolida la seva recuperació i mostra, per tercer any, un creixement substancial; però, alhora, continua presentant importants complexitats per al sector financer, el qual ha hagut de fer front a uns tipus d’interès excepcionalment reduïts i a un despalanquejament de famílies i empreses més acusat i prolongat del que estava previst.

En aquest entorn destaca l’excel·lent acompliment de CaixaBank en l’exercici: hem accentuat el nostre lideratge comercial, els nostres resultats ja mostren una sòlida trajectòria de recuperació i seguim reduint a bon ritme els actius no productius.

En el terreny comercial és destacable l’augment del 12,2% en assegurances i actius sota gestió, així com el canvi de tendència de la nostra cartera de crèdit sa (+0,4%) respecte a un sector que continua en contracció. L’acompliment ens ha portat a seguir guanyant quota de mercat en els principals productes i serveis: 130 punts bàsics en assegurances d’estalvi i actius sota gestió, 39 punts en assegurances de no vida, 19 punts en crèdit i 107 punts en nòmines domiciliades.

Aquest avanç posa de manifest la capacitat de la nostra proposta de negoci per donar resposta a les creixents necessitats dels nostres clients en tots els segments. Amb el suport de la tecnologia hem continuat desenvolupant la nostra capacitat de relació amb els clients, de manera que avui tenim més de 5,3 milions de clients digitals, que majoritàriament mantenen amb nosaltres una intensa relació multicanal. El 2016 també hem llançat nous serveis especialitzats en el canal mòbil com ImaginBank, pioners en el sector.

Pel que fa als resultats, es confirma la nostra progressió positiva per quart any consecutiu. La solidesa dels ingressos, amb una contribució significativa de les assegurances i la gestió d’actius, combinada amb la contenció dels costos i la reducció de les dotacions, han situat el resultat atribuït al Grup en 1.047 milions d’euros, un 28,6% més que el 2015.

La intensa gestió ha permès una important reducció del 14% en saldos dubtosos i d’actius adjudicats. D’altra banda, CaixaBank segueix mantenint excel·lents nivells de liquiditat, de més de 50.400 milions d’euros, i de solvència, amb una ràtio CET1 fully loaded del 12,4% al tancament del 2016.

El 2016 vam llançar una oferta pública d’adquisició del banc portuguès BPI que ha culminat amb èxit el febrer del 2017. Tenim una estreta relació amb BPI de més de 20 anys com a accionistes de referència i estem fermament convençuts que s’inicia un projecte molt fructífer per a les dues entitats.

Encarem, per tant, la segona meitat del nostre Pla Estratègic 2015-2018 amb una sòlida situació comercial i financera, i amb plena confiança del compliment dels objectius. Entre les línies principals destaquen les de continuar potenciant la millora de la qualitat de servei i la reputació, seguir impulsant el desenvolupament del nostre equip humà i continuar liderant la transformació digital. La combinació anterior ens portarà a aconseguir una atractiva rendibilitat per als nostres accionistes per tal de, entre altres coses, contribuir al desenvolupament de la imprescindible tasca social del nostre accionista, la Fundació Bancària “la Caixa”.