Accionistas CaixaBank

Newsletter

Març 2019

La incertesa va marcar un 2018 que va anar de més a menys

Després de diversos anys d’una forta recuperació econòmica, el 2018 va estar marcat per l’aparició d’un conjunt de factors de risc baixistes. Així, pel vessant macrofinancer, la normalització de la política monetària de la Reserva Federal (Fed) va tenir reverberacions en les economies emergents més fràgils.
Pel vessant geopolític, les creixents tensions comercials entre els EUA i la Xina van pesar sobre el comerç global i, a la zona euro, el brexit i l’incert compromís del govern italià amb la sostenibilitat de les finances públiques van fer parlar molt. Aquestes incerteses es van veure reflectides en els mercats borsaris, que van acabar l’any en negatiu.

Les línies mestres del 2019

El 2019, CaixaBank Research preveu una certa moderació del ritme de creixement per a l’economia global. S’espera que el creixement dels EUA es moderi a mesura que l’efecte de les mesures fiscals s’esgoti, que les economies emergents continuïn ajustant-se a un nou context internacional de condicions financeres menys acomodatícies i que la zona euro, tot i que acusarà un entorn exterior menys favorable, mantingui un to raonable gràcies al bon comportament de la demanda interna. No obstant això, en ser aquest escenari relativament favorable, els riscos són a la baixa. Aquests són els principals interrogants:

1 - ESTATS UNITS

Hi ha molta incertesa al voltant del potencial de creixement de l’economia nord-americana després de la fi de l’impuls fiscal i l’enduriment de les condicions financeres que està propiciant la política monetària de la Reserva Federal. A més, el gir proteccionista de l’Administració Trump té un abast que és difícil de calibrar i, tot i que s’espera que finalment es trobi un punt d’equilibri per a la tríada comercial dels EUA, la Xina i la UE, la incertesa mateixa —si s’allarga— es podria cobrar un peatge més gran del previst en termes d’activitat.

2 - ZONA EURO

En posar el focus en el nostre principal soci comercial, el 2019 hereta els factors de risc que van marcar l’any anterior. Pel que fa al brexit, encara que tot sembla indicar que les possibilitats d’una sortida desordenada són molt baixes, la situació de fragilitat en què es troba el govern del Regne Unit no permet descartar la possibilitat que es produeixin accidents. Al seu torn, Itàlia pot ser un factor desestabilitzador si el compromís del Govern amb la sostenibilitat fiscal es posa de nou en entredit.

3 - XINA

Sens dubte, tots els ulls continuaran fixats en la manera com el gegant asiàtic continuarà pilotant la transició cap a nivells de creixement més moderats i sostenibles a llarg termini. Així, d’una banda, hi ha la preocupació que la desacceleració del país sigui més acusada del que mostren les xifres oficials, i, de l’altra, generen preocupació les debilitats financeres latents, com l’elevat deute corporatiu.

4 - POLÍTICA MONETÀRIA

Finalment, destaquen els reptes als quals s’enfronten tant la Reserva Federal com el Banc Central Europeu. Ambdues institucions han d’intentar gestionar bé les seves eines per, als EUA, facilitar un ajustament gradual de les condicions financeres i, a la zona euro, mantenir-les en un terreny acomodatici. Pilotar aquest entorn, en un context de moderació del creixement, sense provocar sobresalts excessius en els mercats serà tot un exercici de malabars.

Tipus d’interès interbancaris a 12 mesos: EUA i zona euro

%

Internancario 12 meses

Font: CaixaBank Research, a partir de dades de Thomson Reuters Datastream.

Món: Producte Interior Brut

Variació anual (%)

Món: Producte Interior Brut

Nota: (p) previsió.
Font: CaixaBank Research a partir de dades de l’FMI (WEO).

Espanya: creixement clar per sobre de la zona euro

A Espanya, es preveu que el 2019 l’economia continuarà creixent a un bon ritme, del 2,1%, encara que una mica més moderat que el registre de l’any anterior (2,5%). Aquesta moderació del ritme d’expansió es deu a l’esvaïment dels factors de suport que han donat més impuls al creixement en els darrers anys (principalment, la compressió dels tipus d’interès i l’acceleració del creixement global) i a una empenta cíclica menor. Amb tot, el creixement estarà impulsat per una demanda interna fonamentada en la continuada recuperació del mercat laboral.