CaixaBank CaixaBank

2017, un any globalment positiu

L’any 2017, es van complir els pronòstics d’acceleració del creixement. L’activitat econòmica mundial va avançar el 3,7% en el conjunt de 2017, després del 3,2% el 2016.

La zona euro va créixer el 2,5% el 2017, un registre superior a l’inicialment previst per la majoria d’analistes. Aquesta evolució va permetre al Banc Central Europeu (BCE) reduir el ritme de compres de deute públic i privat mitjançant les quals injecta liquiditat.

La bona marxa de l’activitat econòmica es va reflectir en importants revaloracions de les borses. L’optimisme inversor va ser important als EUA (S&P 500: + 19,4% any 2017), però també remarcable a Europa (Eurostoxx 50: + 6,5% any 2017). Entre les economies emergents, l’index borsari MSCI es va revaloritzar més d’un 30%.

Quatre qualificatius per a l’escenari previst el 2018

  • Dinàmic: tot apunta que l’economia global accelerarà el ritme de creixement fins a cotes properes al 4%. En perspectiva històrica, es tracta d’un registre positiu, per sobre del creixement mitjà des de 1980, que ha estat del 3,5%.
  • Sincronitzat: gairebé totes les economies, amb poques excepcions, estan en acceleració o registren taxes de creixement relativament altes. Aquesta elevada sincronització del creixement global fa l’escenari macroeconòmic més robust davant d’eventuals shocks que es puguin produir en alguns països.
  • Madur: molts països estan ja en una fase avançada del seu cicle econòmic, com EUA o Alemanya, el que implica que operen amb capacitat completa. El número de països que han tancat la denominada bretxa de producció (la diferència entre el PIB observat i el PIB potencial) serà el més elevat des de 2018. Així mateix, la taxa d’atur mitjana a escala global s’espera que sigui la més baixa des de 1990.
  • Sostenible: tot i la relativa maduresa del cicle econòmic, no s’han acumulat grans desequilibris macroeconòmics. Al contrari, s’ha tendit a reduir voluminosos dèficits per compte corrent i les taxes d’inflació es mantenen en cotes històricament baixes a escala global.
MÓN: PIB | Variació anual (%)
>MUNDO: PIB | Variación anual (%)
  • Món
  • Avançats
  • Emergents

Nota: (p) previsió.
Font: CaixaBank Research, a partir de dades del FMI (WEO).

Els matisos, en forma de riscos, continuen sent importants

  • Riscos macrofinancers: els plans de la Reserva Federal (Fed) impliquen continuar pujant els tipus d’interès a un ritme gradual (3-4 vegades el 2018, fins el 2,25%-2,50%). No es pot descartar que en un context de pràcticament plena ocupació i amb una política fiscal expansiva, sorgeixin pressions inflacionistes en l’economia americana que obliguin la Fed a accelerar el ritme de normalització monetària. Això podria provocar episodis de correccions a les borses, especialment a la nord-americana, on les valoracions són relativament elevades.

    A Europa, el més probable és que el Banc Central Europeu (BCE) finalitzi el programa d’expansió de balanç cap a final d’aquest any i que a mitjans de l’any que ve iniciï les pujades de tipus d’interès. S’espera que el ritme de pujades dels tipus d’interès sigui molt gradual.
  • Riscos polítics o geopolítics: l’any 2018 s’hauran de seguir de prop els resultats de les eleccions italianes, les negociacions sobre el brexit i sobre la reforma de l’acord de lliure comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA) i, per descomptat, els conflictes de Corea i Orient Mitjà, l’evolució dels quals podria tenir efectes sobre el preu del petroli o el comerç internacional.
TIPUS D’INTERÈS DE REFERÈNCIA: FED I BCE
TIPOS DE INTERÉS DE REFERENCIA: FED Y BCE
  • FED
  • BCE

Font: CaixaBank Research, a partir de les dades de Thomson Reuters Datastream.

TORNAR