Valors pedagògics dels contes


En polzet

Tot un clàssic dels contes infantils, amb diversos elements que el fan únic i memorable. Ensenya que l'enginy es pot sobreposar a la presència i la força físiques i, en certa manera, defensa el valor de la unitat familiar.

L'aneguet lleig

La dolça història d'aquest ànec jovenet mostra la injustícia de la intolerància, i promou el valor de la sensibilitat i reforça el concepte de la bellesa interior. El conte també busca conscienciar els infants de la importància de ser un mateix.

Pinotxo

Un conte excel•lent per ensenyar a les criatures els valors de l'obediència, la generositat, la sinceritat i el perdó, i també el valor de la bona consciència i la necessitat de treballar-la des d'un punt de vista positiu, que ens ajuda a explicar-los la idea que qualsevol acció té conseqüències. També reflecteix les dificultats de les relacions entre pares i fills.

Els tres porquets

Els porquets fan servir l'enginy per plantar cara al llop. La moralitat d'aquesta història és excel•lent, ja que reforça el concepte del valor de l'esforç i la idea que intentar fer les coses com millor es poden fer sempre té una recompensa. La narració és molt simpàtica i el desenllaç no és gens violent (el dolent no es mor).

Peter pan

La història de peter pan és un cant a la innocència i a la imaginació infantil, a mantenir sempre viu el nen que tots portem a dins, i també a no tenir por de ser i actuar d'una manera diferent a la resta. Però entre les aventures del protagonista també s'hi amaga tot un homenatge a l'amor incondicional de les mares i al valor de la família.

La llebre i la tortuga

Mediante este cuento, los niños pueden aprender como la perseverancia y el esfuerzo, ejemplarizados en el empeño de la tortuga por llegar a la meta, siempre tienen su recompensa. También transmite los valores de respeto y humildad, demostrándoles que la excesiva confianza puede alejarlos de sus metas y que la pereza puede estancar sus habilidades, en vez de perfeccionarlas.

El llibre de la selva

A més de tenir un valor literari indiscutible, el llibre de la selva és una obra molt visual que convida a reflexionar sobre la dualitat entre la natura i la societat humana, encarnada pel personatge d'en mowgli, qui amb angoixa cerca la seva identitat entre aquests dos mons tan diferents.

Blancaneu

El conte de blancaneu, molt conegut entre els més petits, narra d'una manera excel•lent el vincle que s'estableix entre l'enveja i la maldat. La història és útil per transmetre als nens els valors de l'amor, la bondat, la generositat, la compassió i l'amistat.

La ventafocs

La protagonista d'aquesta tendra història manifesta una confiança cega en la idea que actuar bé i tenir paciència i fe, a la llarga, té la seva recompensa. A més, la versió cinematogràfica del conte continua sent molt actual.

La caputxeta vermella

Amb aquest conte, que forma part del patrimoni cultural de casa nostra, la canalla pot comprendre el valor de la responsabilitat a través de la relació que s'estableix entre un fet i la seva conseqüència.

CaixaBank 2014 - Tots els drets reservats