Instants

seguimosponiendoelalma.com

SOROLLA De juny a octubre de 2016
APUNTS A LA SORRA

“ÉS BEN CLAR QUE DIBUIXAR, PENSAR COSES QUE NO ES FARAN MAI, ÉS EL MILLOR DELIT DE LA VIDA”. Joaquín Sorolla DEL DIBUIX, AL LLENÇ

Descobreix el mètode de treball de Joaquín Sorolla. Segueix els passos de les seves obres partint d’esbossos a llapis o notes de color i acabant en olis. Un privilegi que CaixaForum ha portat només per a tu. Atenent la rellevància que el mar i la platja van tenir en la pintura i la vida mateixa de Joaquín Sorolla, l’exposició mostra una faceta de la producció del pintor valencià encara força desconeguda i amb prou feines explorada. Un conjunt de traços veloços i gestuals que formen una imatge completa i evocadora de pau i llibertat. La platja és un bullidor de gent en què veiem submergir-se Sorolla a poc a poc.

Nascut a València l’any 1863 –tot i que va passar a Madrid la major part de la vida–, Joaquín Sorolla sempre va sentir un enyor intens per les platges de la infància, fet que queda reflectit en la seva obra, juntament amb el record dels jocs infantils... Amb més de 100 obres, “Sorolla. Apunts a la sorra” es concep com la primera gran mostra de Joaquín Sorolla que aspira a oferir un discurs crític i analític que se sumi a l’atractiu estètic d’aquestes petites obres sobre paper.

S’organitza en cinc àmbits, en els quals els dibuixos i les notes de color estableixen un diàleg permanent amb una selecció d’olis i de notes de color de petit format. Aquest diàleg és possible o bé perquè els esbossos remeten a quadres especialment significatius o bé perquè comparteixen trets o inquietuds essencials que es demostren constants i en procés continu d’exploració dins de l’univers estètic del valencià.

L’ALEGRIA DE L’AIGUA

Un mar de relacions socials i treballadors. El costumisme i la quotidianitat com a univers artístic que té el mar de teló de fons i de protagonista alhora.
Les barques i els bous esdevenen una icona enèrgica potenciada pel sol i el vent, que n’omplen de força i matisos la imatge. A sobre seu, les veles constitueixen un pur estudi de llum i color, amb el qual Sorolla aconsegueix plasmar condicions atmosfèriques inabastables i volàtils.

La dona exerceix el paper de vincle essencial entre mar i terra. Pescadores, mostra com es va configurant en l’obra de Sorolla una imatge femenina que sembla a mig camí entre la humanitat i l’heroïcitat, entre el fet terrenal i el fet diví. El pintor, a mesura que aprofundeix en la psicologia de la dona, fa emergir la figura de la mare, tendra i complaent, acotxant el fill. Els nens, amb els jocs a l’aigua i les curses per la riba, inunden d’alegria l’escena i resten dramatisme a la feina i la dura realitat dels adults.
Sota el tendal. Platja de Zarautz, 1910. Oli sobre tela. © Museo Sorolla Esperant la pesca. València, 1907. Oli sobre tela. © Fundación Museo Sorolla El nen de la barqueta. 1904. Oli sobre tela. © Museo Sorolla Carregant la barca. 1902. Oli sobre cartró. © Museo Sorolla
ADREÇA
Ciutadans, 19
17004 Girona
Tel.: 972 20 98 36
CAIXAFORUM.COM/AGENDA
HORARI
De dilluns a divendres, de 9 a 20 h
Dissabtes, de 10 a 20 h
Diumenges i festius, de 11 a 14 h
ESPECIAL NADAL
Els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, de 10 a 18 h. El centre estarà tancat els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.
HORARI ESPECIAL
El dia 29 d ́octubre de 11 a 14 h i de 16 a 20 h
El dia 1 de novembre de 11 a 19 h
Recomanacions de seguretat - Atenció a l'usuari - Informació legal - Avís legal - Obra Social "la Caixa"

© Fundación Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa". Tots els drets reservats.