Instants

seguimosponiendoelalma.com

“Una casa plena d’enginy, de força, de delicadesa i gràcia”
CaixaForum Girona està situat al nucli antic de la ciutat i ocupa un edifici emblemàtic de l’arquitectura civil catalana de l’època medieval, conegut popularment com la Fontana d’Or i declarat, l’any 1921, monument històric nacional.
La referència més antiga de l’edifici és troba en un document de l’any 1078 en què es relata que, on ara s’alça l’edifici, hi havia un molí.
Al soterrani encara es conserven un mur i un arc d’aquella antiga construcció.
Josep Pla va descriure la Fontana d’Or com “un edifici impressionant, d’una gran categoria: una casa encertada, ben travada, perfectament encaixada, una casa plena d’enginy, de força, de delicadesa i gràcia”.

ELS SITJAR

Els segles XIV i XV, el carrer dels Ciutadans es va convertir en la residència de les famílies nobles de Girona. Una d’aquestes famílies, els Sitjar, que havien adquirit els terrenys l’any 1220, van aixecar un edifici romànic de planta i dos pisos, pati interior, torre defensiva i una porxada que donava al carrer dels Ciutadans. D’aquell edifici primitiu, se’n conserven quatre bigues originals policromades i una mènsula, exposada a l’entrada. Al llarg dels segles, l’antic palau dels Sitjar va ser objecte de diverses reformes. La porxada de la planta baixa permetia muntar parades i obradors del mercat. El segle XIV, se’n va construir la part gòtica, oberta al carrer de les Ferreries Velles. El rastre de la família Sitjar es perd a mitjan segle XVI.

LA TAVERNA

El segle XVIII, la carretera nacional de Madrid a França passava pel carrer dels Ciutadans, que va esdevenir lloc de sortida de tartanes i diligències amb destinació a Barcelona i Perpinyà, Banyoles i Caldes de Malavella. Es van establir als portals fondes i cafès. L’edifici va acollir un altre ús: en una part, habitatge, i en l’altra, taverna. L’any 1763, l’hostaler Narcís Rigau va adquirir tot l’edifici, que es va convertir en hostalatge per a traginers. La fonda va passar per diverses mans. Narcís Pous la va transformar en un establiment de categoria, la Fontana d’Or, nom que ha quedat vinculat per sempre a l’edifici. A començaments del segle XIX, uns italians, els Lenti, es van encarregar del negoci.

I VAN ANAR PASSANT ELS ANYS...

Els últims dos-cents anys, les sales i els grans espais de la planta baixa de l’edifici han acollit tota mena d’activitats: va ser residència dels jesuïtes, gimnàs, seu de l’Schola Orpheonica Gironina i de la Cambra de Comerç, entre altres usos. L’any 1920, la propietària, la vídua Prim, va vendre l’edifici al Banc de Catalunya. L’any 1933, s’hi va instal·lar la Caixa d’Estalvis de la Generalitat de Catalunya. L’any 1973, després d’un llarg període de tasques de recerca i restauració, dirigides per l’arquitecte gironí Joan Maria de Ribot, la Fontana d’Or es va obrir a la ciutadania, convertida en centre cultural. L’edifici es va remodelar a fons, amb la intervenció de picapedrers i serrallers gironins, i va incorporar elements arquitectònics i escultòrics de diverses procedències relacionats amb la història de la ciutat.

Fotografies: Fora de Registre
L’ARQUITECTURA
Els elements arquitectònics més singulars de l’edifici són la llotja i el pati interior, on destaca l’escala d’accés a la primera planta, una reproducció de la que hi ha al claustre de la catedral de Girona. A més, també hi trobem elements decoratius d’un gran interès d’època medieval, alguns d’originals de la casa mateix, com la mènsula romànica, amb unes figures que possiblement representen el matrimoni Sitjar; i d’altres d’integrats i procedents d’edificacions externes, com ara l’escut gòtic de l’entrada, o el mural ceràmic de Rafael Masó, a la planta baixa de l’edifici.

Un dels fets més destacats de la seva història recent va tenir lloc el desembre del 1980: la presentació del llibre Obres de museu, de Dalí i Pla, fruit de la seva trobada al Mas Pla, després d’un llarg distanciament. La primavera de 2011, la Fontana d’Or va reprendre l’activitat en el camp social i cultural com a CaixaForum Girona.
ADREÇA
Ciutadans, 19
17004 Girona
Tel.: 972 20 98 36
CAIXAFORUM.COM/AGENDA
HORARI
De dilluns a divendres, de 9 a 20 h
Dissabtes, de 10 a 20 h
Diumenges i festius, de 11 a 14 h
ESPECIAL NADAL
Els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, de 10 a 18 h. El centre estarà tancat els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.
HORARI ESPECIAL
El dia 29 d ́octubre de 11 a 14 h i de 16 a 20 h
El dia 1 de novembre de 11 a 19 h
Recomanacions de seguretat - Atenció a l'usuari - Informació legal - Avís legal - Obra Social "la Caixa"

© Fundación Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa". Tots els drets reservats.